Ogham

Datum: 24 september 15:00
Categorieën: muziek

Ogham in Atelier Winterdijk30b! Ogham is een van de bekendste Nederlandse folkbands, die zich speciaal toelegt op Schotse muziek. De band maakt af en toe ook uitstapjes naar andere muzikale landschappen binnen het Keltische gebied, waaronder Ierland. 

Reserveer op tijd je kaarten, want we verwachten dat dit optreden snel is uitverkocht!

Begin jaren tachtig, zo maar toevallig een pub binnenlopen in Ullapool, aan de westkust van Schotland. Er wordt spontaan gezongen, zonder begeleiding, iedereen tikt mee op tafels en bar. Ber Vekemans, een van de mensen van het eerste Ogham-uur, raakt zo in de ban van Keltische folk. Terug in Nederland zijn ook andere muzikanten enthousiast en het resultaat is een band die al jarenlang podia bezoekt in binnen- en buitenland en op zijn beurt anderen enthousiast weet te krijgen voor Keltische muziek.

Wat is dat toch met Ogham? Programmeurs van festivals en zalen vragen zich dat af… Hoe komt het dat Ogham de tent, de zaal, het plein weer vol weet te krijgen? 
Is het de stem van Dagny, die bewondering afdwingt, zowel met de rustige ballades als met de meer up-tempo nummers en vooral ook als ze zichzelf begeleidt op de harp? 
Is het Hilde op de viool? Je wil spontaan met haar meespringen als ze op volle snelheid een reel of jig speelt.
Dat alles begeleid door vier heren op gitaar, mandoline, banjo, lepels, mondharmonica, bohdran, fluit, tinwhistle, keyboards, bas en drum.
Dankzij een luchtige, humoristische presentatie ontstaat een fijne sfeer en is er een warm contact tussen band en publiek

De muziek, het repertoire bestaat uit klassiekers uit de Schotse en Ierse muziek, maar ook uit minder bekende juweeltjes die Ogham tegenkomt op de jaarlijkse tournee door Schotland. Killin, aan het mooie Loch Tay, is de Schotse thuisbasis en de inspiratiebron voor eigen composities.

De actuele theatertour onder de titel 'The Scottish Connection' verhaalt van de Schotse contacten die Ogham  in de afgelopen jaren heeft gelegd. 

Ogham bestaat uit Ber Vekemans (zang, gitaar, mandoline en fluiten), Albert Bull, (gitaar, banjo, mandoline, ukelele en lepels), Noutd Janssen (bas, keyboards en zang), Dagny van der Loo (zang, harp en bodhran), Hilde van Rijsewijk (viool en zang) en Thijs de Groof (drums).

Producties:
1993     The Auchmore Lassie CD
1998     Mac Gregor’s Barn CD
2002     Whisky in Killin CD
2007     To the House (DVD/CD)
2013     Full Breakfast CD

Meer weten? Kijk dan op www.ogham.nl .


copyright 2018 Atelier Winterdijk30b  |  website: hoofzaak